Shoppermarketing is non-lineair: aantrekken, betrekken en converteren

Shoppermarketing heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een onmisbare strategie voor merken en retailers die consumentengedrag willen begrijpen en vormgeven, categoriegroei willen stimuleren en de algehele winkelervaring willen verbeteren. Door prioriteit te geven aan het aantrekken, betrekken en converteren van shoppers, terwijl aankoopbarrières worden aangepakt en retailtrends worden omarmd, kunnen bedrijven blijvende klantverbindingen smeden en duurzaam succes behalen in het dynamische retaillandschap.
12 februari 2024

"Shopper Marketing is where branding and selling meet." 

Dit artikel belicht het gedrag van shoppers, impulsaankopen en niet-lineaire aankooptrajecten, naast belangrijke retailtrends zoals duurzaamheid, creatieve verhalen en digitale transformatie. Daarnaast duid ik de rol van fieldmarketingbureaus bij het verbeteren van shoppermarketingstrategieën voor succesvolle uitvoering.

Shoppermarketing is een op data gebaseerde benadering die draait om het beïnvloeden van koopgedrag gedurende de ‘shopper journey’. Het gaat verder dan traditionele marketing door de winkelervaring en merkcommunicatie op het moment van aankoop te optimaliseren. Door het gedrag van shoppers te analyseren, kunnen merken (koop)gerichte campagnes creëren die sterkere verbindingen opbouwen en merkloyaliteit bevorderen.

Belang van shoppermarketing

Shoppermarketing speelt een cruciale rol in het sterk competitieve retaillandschap, waar consumenten worden overspoeld met een overvloed aan keuzes. In zo’n omgeving moeten merken innovatieve manieren vinden om door het "lawaai" heen te breken en de aandacht van consumenten te trekken. Shoppermarketing bereikt dit door gepersonaliseerde en relevante berichten te creëren die consumentenpijnpunten aanspreken en resoneren met het doelpubliek. Zo blijven producten en diensten ‘top-of-mind’ wanneer consumenten aankoopbeslissingen nemen. Één van de belangrijkste drijfveren van succesvolle shoppermarketing is het vermogen om emotionele verbindingen met consumenten op te bouwen. In de huidige door consumenten gedreven wereld zijn aankoopbeslissingen niet uitsluitend gebaseerd op rationele factoren zoals prijs en functies van het product of dienst. Emotionele verbindingen spelen een belangrijke rol bij het vormgeven van consumentengedrag en het beïnvloeden van merkkeuzes. Door shoppers te betrekken via gedenkwaardige ervaringen en authentieke verhalen kunnen merken een diepgaande impact creëren die verder gaat dan puur transactionele relaties. Deze emotionele verbindingen bevorderen een gevoel van loyaliteit en ‘brand advocacy’, waardoor consumenten niet alleen herhaalde aankopen doen, maar ook vocale “pleitbezorgers” voor het merk worden binnen hun sociale kringen.

Naast het opbouwen van emotionele verbindingen maakt shoppermarketing strategisch gebruik van impulsieve koopneigingen. Studies tonen aan dat meer dan de helft van alle boodschappen op impuls wordt gekocht, wat het belang benadrukt van het benutten van deze spontane beslissingen. Shoppermarketing bereikt dit door strategisch geplaatste en aantrekkelijke displays, opvallende promoties en andere in-store marketingtactieken die een gevoel van urgentie en verlangen oproepen en dus aansluiten bij de impulsieve aard van de shopper.

Het prioriteren van shoppermarketing stelt merken in staat om voorop te blijven lopen door te voldoen aan de steeds veranderende verwachtingen van consumenten. Het retaillandschap verandert voortdurend, waarbij consumentenvoorkeuren en winkelgedrag constant evolueren. Merken die investeren in het begrijpen van hun klanten en het leveren van gepersonaliseerde ervaringen, zijn succesvoller om klantloyaliteit en retentie te bevorderen. Door begrip te tonen voor de behoeften, voorkeuren en aspiraties van hun klanten, kunnen merken consumenten zich gewaardeerd en erkend laten voelen. Als gevolg hiervan zijn shoppers eerder geneigd terug te keren voor toekomstige aankopen en trouw te blijven aan het merk, zelfs te midden van felle concurrentie.

Het begrijpen van het gedrag van shoppers in winkels: ISMI kan helpen!

Een fundamenteel aspect van shoppermarketing draait om het begrijpen van (het impulsieve) consumentengedrag in fysieke winkelruimtes. Dit omvat het analyseren van consumentendemografie, voorkeuren, winkeldoelen en koopgewoonten. Met deze kennis kunnen merken en retailers hun marketingstrategieën afstemmen op hun doelgroep, zodat deze effectief resoneert.

Beïnvloeding van het gedrag van shoppers: Aantrekken, betrekken en converteren

Het beïnvloeden van gedrag van shoppers staat centraal in shoppermarketing en omvat drie essentiële fasen: het aantrekken van shoppers naar de winkel, het betrekken van shoppers tijdens hun bezoek en het converteren van shoppers tot betalende klanten. Visuele merchandising, ‘signing’ en interactieve displays worden ingezet om shoppers aan te trekken en te betrekken, terwijl o.a. geavanceerde technologieën zoals Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) de winkelervaring verbeteren en aankoopbeslissingen beïnvloeden.

Het niet-lineaire aankooptraject

In het huidige omnichannel-retaillandschap “hanteren” consumenten een niet-lineaire benadering, waarbij ze in contact komen met merken en producten via verschillende kanalen en formats. Dit dynamische gedrag biedt zowel uitdagingen als kansen voor retailers. Om succesvol te zijn, moeten merken zorgen voor consistente boodschappen en ervaringen op alle contactpunten, waarbij online en offline strategieën naadloos worden geïntegreerd.

Omgaan met aankoopbarrières

Het anticiperen op en aanpakken van potentiële aankoopbarrières is essentieel voor effectieve shoppermarketing. Deze barrières kunnen intern zijn, zoals aarzeling om een nieuw product te proberen, of extern, zoals hoge prijzen of beperkte beschikbaarheid. Merken die deze barrières kunnen voorzien en verminderen, hebben een concurrentievoordeel. Het aanbieden van gratis monsters, het bieden van een eenvoudig retourbeleid en gepersonaliseerde aanbevelingen kunnen de winkelervaring verbeteren en tot herhaalaankopen aanmoedigen.

In het voortdurend veranderende retaillandschap van vandaag zijn er verschillende belangrijke trends die de manier waarop merken en retailers met consumenten omgaan en opnieuw vormgeven. Duurzaamheid, betekenisvolle shopperervaringen, creativiteit door inspirerende verhalen en het omarmen van digitale transformatie staan centraal in succesvolle shoppermarketingstrategieën.

Om aan de hand van deze trends effectief te navigeren, vertrouwen merken steeds meer op de expertise en ondersteuning van fieldmarketingbureaus. Deze bureaus spelen een cruciale rol bij het versterken van shoppermarketinginitiatieven door waardevolle middelen, uitvoering ter plaatse en realtime gegevensverzameling te bieden. 

De integratie van shoppergerichte strategieën met opkomende retailtrends stelt merken en retailers in staat om te gedijen in de toekomst van retail. Door shoppermarketing te omarmen, in combinatie met de expertise van fieldmarketingbureaus, kunnen merken gepersonaliseerde en boeiende ervaringen creëren die shoppers omzetten in loyale klanten. Via een shoppergerichte aanpak en strategische samenwerking kunnen merken uitblinken in het competitieve retaillandschap en blijvend succes behalen in de voortdurend veranderende wereld van consumentengedrag.