Shoppermarketing leidt tot shoppermedia

Misschien wel dankzij de groei van Amazon en andere online winkels hechten meer brands en retailers, dan ooit, belang aan shoppermarketing. Dit leidt op zijn beurt tot een verandering in de manier waarop de shopper wordt “bekeken”. Juist nu wordt shoppermarketing gezien als een soort allesomvattende ‘commerce’. Ik verklaar…
2 maart 2021

Vóór het Amazon tijdperk in Nederland en België fronsten er nogal eens wat wenkbrauwen bij het woord shoppermarketing. Dat is nu totaal veranderd. Shoppermarketing is namelijk, in wezen, ontworpen als een soort ‘onmiddellijk mechanisme’. Begrijp de behoeften van shoppers op een moment dat ze aan het shoppen zijn en vervul deze. Onze oneliner die past bij shoppermarketing is dan ook: “altijd daar zijn waar de vraag kan ontstaan”.

Shoppermarketeers werken op het snijvlak van branding en selling en zien bijvoorbeeld Amazon niet alleen als retailer maar vooral als ‘merkmarketingplatform’. Ik constateer een meer ijverige manier om shoppers te bereiken bij professionals in onze branche. Wat ik ook waarneem is een terechte neerwaartse druk op bureaus, die worden gevraagd om hun huiswerk te tonen. Dan ben ik toch weer die docent ORM bij Avans…;-) Klassieke mediabureaus hebben, door deze terechte neerwaartse druk, een hogere verantwoordingsplicht en zijn effectiever met hun prestaties. Gevolg? Meer aandacht voor shoppermarketing vanuit de traditionele media en onze ISMI context leiden tot een nieuwe stroming binnen ons allesomvattende commerce-kader: shoppermedia.

Kleinere organisaties deden eigenlijk al aan shoppermedia maar nu adopteren grote(re) organisaties het ook. Historisch gezien waren er aparte teams voor shopper versus merk maar nu het effect van shoppermarketing overduidelijk blijkt in bedrijfsresultaten schuiven deze teams meer en meer in elkaar. Organisatorisch én budgetmatig. Weet je het nog? "Shoppermarketing als allesomvattend commerce-kader met branding en selling als snijvlak. Prestatiegedreven media-investeringen zijn het gevolg. Een echte shoppermarketeer is een commerce-strateeg."

Een soort superstrateeg die onderbouwde beslissingen neemt vanuit het gedrag van de shopper en eindverantwoordelijk is voor letterlijk alle aspecten van shoppermarketing. Een soort ‘Super Shopper-CEO’ en verantwoordelijk voor alle aspecten van marketing tot en met verkoop.

Wie is binnen jouw organisatie deze Super Shopper-CEO? 

Wil je meer weten over hoe je shoppermarketing effectiever uitrolt binnen je eigen organisatie? Dat is nu precies waar wij voor (be)staan.

Neem gewoon een keer contact met ons op... info@isminstituut.nl