Shoppermarketing starts with the shopper? Not!

Je zou denken dat shoppermarketing begint bij de shopper maar dat is niet het geval. Eindigt het bij de shopper dan? Nope. Ook niet. Shoppermarketing begint, in regel, bij de consument en eindigt bij de klant.
12 maart 2021

Een recent onderzoek in 2020 van Grocery Manufacturers Association toonde aan dat merken met een goed ontwikkeld shoppermarketingplan (en executie!) maar liefst 50% sneller groeien dan de rest van de categorie. Er wordt aangenomen dat de oorsprong van shoppermarketing in de jaren 90 ligt. Destijds werkten P&G en Wal-Mart samen om hun babyproducten te clusteren in één winkelpad. Uiteindelijk resulteerde het in een cluster van lage marge producten zoals luiers met winstgevende babykleding. Absolute hygiëne-factor maar absoluut noodzakelijk. Werken op het snijvlak van branding en selling brengt je automatisch tot een samenwerking van merk en retailer. Zodra je de complexiteit en potentie ervan doorziet, wil je niet meer anders…   

Een afgeleide definitie van shoppermarketing die hoort binnen dit artikel is: “Shoppermarketing focuses on the customer in and at the point of purchase. It is an integrated and strategic approach to a customer’s in-store experience which is seen as a driver of both sales and brand equity.”

Het ontwikkelen van een succesvolle en geïntegreerde shoppermarketingstrategie kost vanwege de samenwerking met interne afdelingen én externe partners veel toewijding en bekrachtiging van bovenaf. Is shoppermarketing eenmaal volwaardig geïntegreerd in de organisatie zijn de mogelijkheden eindeloos in termen van beïnvloeding van de shopper.

Voor nu volsta ik met wat interessante statistieken uit het onderzoek:

  • 70% van de shoppers gebruikt nu een mobiel apparaat tijdens het winkelen
  • Bijna 50% van de shoppers zocht in de winkel met hun smartphone
  • 25% deed prijsvergelijkingen op hun telefoon (showrooming)
  • 20% laat zich beïnvloeden door instore media
  • Retailmanagers zijn van mening dat 56% van alle transacties die in een winkel voltooid worden, in de komende 5 jaar via het mobiele kassasysteem, self-checkout of mobiele apparaat van de klant zal verlopen