Engage beyond the transaction

Boosting omnichannel shopper engagement through loyalty marketing in retail. Dat is het onderwerp waar ik tijdens het “Catch the Shopper” – event op 6 juni 2024 in een expert sessie over praat. Waarom is dit relevant, vraag je je wellicht af?
25 mei 2024

Nu steeds meer loyalty apps en -kaarten zijn geoptimaliseerd voor omnichannel shopervaringen, willen retailers dat zoveel mogelijk shoppers deze gebruiken. De reden is simpel. Uit onderzoeken blijkt dat de omnichannel-shopper twee tot drie keer meer uitgeeft dan de ‘single-channel’-shopper. Zo geven omnichannel-klanten bij Coles in Australië twee keer meer uit dan shoppers die alleen in de winkel winkelen. Wanneer een shopper een digitaal kanaal aan zijn shopper journey toevoegt, ziet Kroger in de VS een retentiepercentage van 98%.

Dat heeft voor een belangrijk deel ook te maken met een veranderde groep shoppers. Voor het eerst in de geschiedenis is er namelijk ook sprake van maar liefst 5 type (generatie) shoppers: van Generatie Alpha t/m de Baby Boomers. De klant van vandaag, maar zeker ook die van morgen, verwacht meer van merken en retailers en wil dat elke interactie leidt tot meer keuze, eenvoudigere toegang en gepersonaliseerde deals. Technologie is goedkoper en gemakkelijker toegankelijk geworden, waardoor retailers wereldwijd personalisatie kunnen toepassen en hun klantgegevens eenvoudig(er) kunnen verzamelen en analyseren. Het bereiken van shoppers die letterlijk overal aanwezig zijn, is geen uitdaging of belachelijke strategie meer: Het is je sterkste onderscheidende factor geworden.

Uiteraard heeft dit ook impact op de diverse loyalty strategieën die merken en retailers hanteren. Deze loyaliteitsmarketinginitiatieven zijn geëvolueerd en spelen een sleutelrol in het ondersteunen van omnichannel-shopper ervaringen. Retailers en merken vernieuwen hun loyaliteitspropositie om beter gebruik te kunnen maken van de waardevolle gegevens die ze kunnen verzamelen. Ze (her)lanceren klantenkaarten en vernieuwen hun apps. In feite zijn ze allemaal bezig om een immens ecosysteem te bouwen vol marketing contactpunten om geld te verdienen aan het winkelend publiek. Als ze daarnaast ook trouwer worden aan het merk of retailer, is meegenomen.  

Merken en retailers besteden in hun beleid nagenoeg alleen aandacht aan het aantrekken van nieuwe klanten op één van de (nieuwe) platvormen of kanalen. Dat gaat gepaard met serieuze investeringen. Aandacht voor bestaande klanten is vaak een ondergeschoven kind, wat, naar mijn mening, een verkeerde aanpak is. Denk bijv aan de acties om je lid te maken bij een sportschool terwijl leden die er al 3 jaar lid zijn geen/nauwelijks voordeel ontvangen.

Naast het aantrekken van shoppers op alle platvormen etc. moet er nagedacht worden over het creëren van urgentie en ‘engagement beyond the transaction’. Een succesvolle omnichannel strategie is gebaseerd op 4 strategische pilaren: 1) digitale integratie, 2) engagement, 3) relevantie, en 4) urgentie. Een combinatie van zowel lange termijn klantenkaarten of apps met korte termijn loyaliteitscampagnes, zowel on- als offline, versterkt je propositie en maakt shoppers nog meer betrokken bij je merk.

Meer weten of loyalty? Bezoek dan Catch the Shopper 2024 en bezoek mijn sessie tijdens het Keuzeprogramma. 

Let's talk loyalty tijdens Catch the Shopper 2024? Stuur dan een berichtje naar edwardnieuwland@isminstituut.nl en ontvang gratis entree namens ISMI.