De inspiratiemiddag The Perfect Pitch heeft gisteren vier winnaars opgeleverd. Het gaat om Opvallers met Rivella, Young Perfect met Vogelaar Vredehof, Touchscreen Marketing/Young Perfect met Starbucks en PepsiCo/Doritos.

Op de foto’s met prijswinnaars (v.l.n.r.): Ghislaine van Kuik (PepsiCo), Renee van der Westen (Opvallers), Nick Driessen (Rivella), Mischa German (Touchscreen Marketing), Rogier Croes (Touchscreen Marketing), Jaap de Jong (Young Perfect), Caroline ’t Hart (Young Perfect) en Maarten Heijn (Young Perfect). (Foto: Ray van Zeijst, BBP Media)

Dat The Perfect Pitch gisteren vier winnaars zou opleveren, stond al op voorhand vast. De inspiratiemiddag van ISMI telde in totaal vier categorieën met elk twee genomineerden. In totaal waren er dus acht partijen die gisteren bij de locatie Joinn in Houten hun case konden toelichten. En hoewel het ging om een relatief korte toelichting van zeven minuten, kreeg de goedgevulde zaal met circa honderd shoppermarketing-belangstellenden telkens een wervelende inleiding  gepresenteerd.

Winnaar: Opvallers met Rivella

Categorie: Field Marketing.

Vrumona kwam bij Opvallers terecht met de opdracht om 1,5 miljoen gekoelde Rivella-samples uit te delen, waarvan 1 miljoen via outdoor. Rivella kent een sterke naamsbekendheid, maar veel mensen zijn nog onbekend met de smaak van de frisdrank. “Proeven is geloven”, luidt de overtuiging. Dus wil je mensen in contact brengen, dan zul je moeten kiezen voor een massabereik. 1 miljoen samples is een enorm aantal, terwijl Opvallers dat juist wilden koppelen aan een creatieve invulling.

Nick Driessen, brand manager Rivella: ‘Wat deze case opvallend maakt, is dat we massa aan merkbeleving hebben gekoppeld en dat hebben doorvertaald naar shopperactivatie. Bovendien was er geen sprake van een eenmalige uplift, maar van een sustainable groei. We zien een duidelijke baseline-groei, we zien de brand equity groeien en ook de penetratie toenemen. En dat zijn uiteraard ontwikkelingen die je als brandeigenaar graag wilt zien.’

Winnaar: Young Perfect met Vogelaar Vredehof, 3D Appelwijzer.

Categorie: POS Materialen.

Jaap de Jong, Young Perfect: ‘De 3D Appelwijzer voor Vogelaar Vredehof is een levensgrote representatie van de bekende smaakwijzer, waarmee we de shopper aanschouwelijk konden maken hoe een appel smaakt, hoe zoet-zuur, hard of sappig een appel is. Door iets op de winkelvloer te bouwen, kun je de shopper meer uitleg geven. Albert Heijn heeft meer dan twaalf rassen in het assortiment, terwijl elke shopper vaak telkens dezelfde keuze maakt. Als je uitlegt wat precies het verschil is tussen de verschillende rassen, geef je meer duidelijkheid.’

Wendel van Maldegem, Marketing Manager van Vogelaar Vredehof: ‘We zijn bijzonder verheugd met deze onderscheiding, te meer omdat we eigenlijk een private label-leverancier zijn. Dus minder gericht op merkbouwen. Toch laten we met deze case duidelijk zien dat we oog hebben voor het benaderen van shoppers en dat we kunnen inspelen op shopperoriëntaties.”

Winnaar: Touchscreen Marketing/Young Perfect met Starbucks

Categorie: Smart Innovations.

Rogier Croes, CEO en oprichter van Touchscreen Marketing, was al eerder te gast, nota bene bij ons vorige Shopper Marketing Update Live!-event, waar hij een uitgebreide toelichting gaf op zijn business. Ook toen kwam de case bij de EG tankstations (waaronder Texaco en Esso) in samenwerking met Young Perfect, Arla Foods en Pan Osten ter sprake. Passanten maakten daarbij kans op een gratis chocolademunt en korting op hun Starbucks-aankoop door het spelen van een game op een groot touchscreen.

Rogier Croes: ‘Deze prijs is een mooie beloning voor onze samenwerking met Young Perfect en natuurlijk ook voor de merken die deze case mede mogelijk hebben gemaakt, de EG Group, Arla Foods en Starbucks. Wat de case zo bijzonder maakt, is dat deze in de basis precies laat zien waar we mee bezig zijn. Je komt op het punt van verkoop, je speelt en wordt beloond met korting. Ik zeg wel eens dat we in de dopamine-business zitten. Een spelletje winnen, kan iets heel kleins zijn, maar dat geeft wel een fijn gevoel.’

Winnaar: PepsiCo met Doritos.

Categorie: Shopper Marketing Case.

Ghislaine van Kuik, Customer Shopper Marketeer NL bij fastmovingproducent PepsiCo, stelde in de categorie Shopper Marketing Case de introductie en activatie van Doritos Collisions centraal. Kern van deze case is dat de aanbieder vanuit shopper- en consumenteninzichten de markt heeft ontrafeld en de introductie heeft gelanceerd.

Ghislaine: “We zijn met deze prijs denk ik vooral beloond voor ons pure shopperdenken. We hebben diepgaand stilgestaan bij de vraag wie de shopper is en wie de consument. En als we twee shopperdoelgroepen hebben, hoe kunnen we die dan beïnvloeden? Wat van belang daarbij was, is dat we specifiek de barrières en triggers tot aankoop hebben gedefinieerd per shopperdoelgroep. Vanuit die inzichten zijn we gekomen tot een scherp communicatieplan om de shoppers te overtuigen, terwijl we daarnaast goed hebben ontrafeld wat die shopper belangrijk vindt. Als je signaleert dat de shopper vooral online is te vinden, dan moet je juist daar extra inzet op zetten om de shopper nar de winkel te krijgen. Deze case laat zien dat we veel energie investeren in het begrijpen van de shopper: hoe draagt mijn merk bij aan de shoppervraag en hoe kunnen we dat zodanig relevant maken dat de shopper in de winkel naar het merk gaat zoeken?’


Deze tekst is een eerste kennismaking met de winnaars. Wordt vervolgd.

De cases en de toelichting daarop komen ook aan bod in het Shopper Marketing Update-katern van MarketingTribune.

Share the knowledge