Doe je dit niet, dan loop je achter en sta je niet aan de top. Stilstaan is achteruitgang in retail. Het logische effect is dat retailers die aan de top proberen te komen, zullen blijven innoveren om daar te komen. Dit levert een interessante situatie op waarin innovatie dus leidt tot overleving. De cyclus van innovatie leidt tot een steeds snellere groei van specifieke technologieën en wanneer je dit effect in gedachte houdt, kun je patronen herkennen waaruit blijkt óf een bedrijf aan de top zal komen. Ken jij er een? Wie is de Tesla van de retail?
Concurrentievoordeel is maar tijdelijk en ook de retail heeft een eigen ‘clockspeed’ zoals Charles Fine beschrijft. Clockspeed geeft aan hoe snel er binnen een industrie veranderingen plaatsvinden, zoals nieuwe innovaties, processen etc. Zo stelt hij dat hoe hoger de clockspeed is, des te lager is de levensduur en concurrentievoordeel! Door te herkennen wanneer het Red Queen Effect opspeelt, kun je inspelen op de groei van concurrentie en hiervan profiteren.
Het Red Queen fenomeen uitgelegd vanuit het perspectief van de shopper marketeer in mij…
De bovenstaande visual zegt het eigenlijk al. Als rennen niet genoeg is om van je plaats te komen, wat dan? Retailers en merkfabrikanten staan tegenwoordig voor een vergelijkbare evolutionaire beperking: de pandemie, e-commerce dominantie, complexe shopper journeys, toenemende regelgeving en concurrentie zijn allemaal stressoren die continue innovatie (evolutie) vereisen óf ze zullen je “tegenhouden”.
Inzoomend op de super complex geworden shopper journeys biedt ISMI shopper marketeers tools en handvatten óf het Red Queen Effect te vermijden óf het juist in je voordeel te gebruiken. Het Deloitte-rapport “Disruptions in Retail through Digital Transformation: Reimagining the Store of The Future” bevat een interessante taxonomie die helpt bij het illustreren van deze retailevolutie.
Wil je meer weten welke tools en handvatten we bieden om vooruit te blijven komen? Neem dan gerust even contact met mij op.